Skip to content
Thứ 2, ngày 09/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Culture - Heritage
  • /
  • Phú Quốc fish sauce making becomes national intangible cultural heritage

Phú Quốc fish sauce making becomes national intangible cultural heritage

Cập nhật: 18/06/2021

The Ministry of Culture, Sports and Tourism has recognised the making of fish sauce on Phú Quốc Island City in the Mekong Delta province of Kiên Giang as national intangible cultural heritage.

Phú Quốc fish sauce uses anchovy with high protein level as a key ingredient. — VNA/VNS Photo Thanh Vũ

The move aims to help local residents maintain the essence of the traditional craft.

Chairwoman of the Phú Quốc Fish Sauce Association Hồ Kim Liên said Phú Quốc’s waters are home to a variety of seaweed and plankton that are major feed sources for anchovies - a key ingredient in its fish sauce.

The craft has existed in Phú Quốc for more than 200 years ago. Local residents catch fresh anchovies and salt them before fermenting them in giant wooden barrels.

The older the barrel is, the more durable it becomes and the better the quality of the fish sauce is.

The barrels have a wide mouth and are made from 55 planks of equal size: 2.2 metres long, 20cm wide, and 6cm thick. The diameter of the barrel mouth is about 3.2m and that of the bottom is some 2.6m. It is also strapped with green rattan.

Lien said the fish sauce is produced using traditional methods, with the recipe being three parts anchovy and one salt, and the fermentation period from 10 to 15 months. From the first to final layers, the fish sauce is divided into different types based on their protein levels. The final product has an amber colour and a slight aroma.

With support from the French Embassy in Hà Nội in 1998, the then Ministry of Fisheries (which later became part of the Ministry of Agriculture and Rural Development) along with Kiên Giang province prepared an application for geographical indication. On June 1, 2001, Phú Quốc fish sauce was the first product in Vietnam to secure such status.

In July 2013, the EU granted the “Phú Quốc” origin certificate to the Vietnamese fish sauce.

A month later, the Ministry of Industry and Trade handed over the certificate to representatives of Phú Quốc island district People’s Committee and the Phú Quốc Fish Sauce Association and it has since become an attractive local tourism product.

Phú Quốc city is home to about 100 fish sauce makers, mostly in Dương Đông and An Thới wards. Between now and 2025, it will strive to produce 12 million litres of fish sauce each year on average.

According to Lien, a major difficulty for the industry is that some consumers cannot identify genuine Phú Quốc traditional fish sauce, leading to unstable prices.

The Phú Quốc Fish Sauce Association, founded in October 2000 and with 53 members, will pay attention to developing fish sauce quality to continue promoting its trademark, she said.

The craft is also expected to seek UNESCO world intangible cultural heritage status, contributing to improving its brand value and promoting the image of Phú Quốc island city.

TITC
Từ khóa: national intangible cultural heritage, Phú Quốc fish sauce

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Vùng Đông Nam Bộ: Phát triển du lịch sinh thái từ khu dự trữ sinh quyển 
Đa dạng sinh học ở Việt Nam: Thực trạng và các giải pháp
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC