Skip to content
Thứ 5, ngày 12/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Banh cong Soc Trang impresses foodies from near and far

Banh cong Soc Trang impresses foodies from near and far

Cập nhật: 13/09/2022

The southern province of Soc Trang is not only well-known nationwide for its attractive tourist sites like Nga Nam floating market and Doi Temple, but also for its many food specialties such as banh cong (a traditional hand-made rice cake).

"This Mekong Delta province is a cradle of several popular tasty dishes," said Hoang Thi Chanh, 65.

“The origin of this cake has an aromatic flavour and special fragrance that diners love from the first bite thanks to its buttery taste mixed with the powdery sweetness of green bean, shrimp and pork," she said.

Soc Trang Province is well known for its specialty, locally known as 'banh cong'. Photo dienmayxanh.com

“The cake is a popular dish that lures the interests of masses of people.”

Ingredients for the cake include rice flour, soybean, green bean, shrimp, pork, dried onion and spices.

The cake is also known as cong, due to its origins from the Khmer ethnic minority, said Chanh.

She added that making the cake needs quality rice. The rice should be soaked in water for two days before being ground into a wet powder with a little salt, before continuing to soak for one more day to make the cake’s cover crispy.

The cake is more enjoyable when being dipped in a bowl of attractive and special sauce made of vinegar or lime, Phu Quoc fish sauce, chilli and others. Photo dienmayxanh.com

Chanh said local cake makers often buy fresh shrimps from boats returning from sea. It is steamed while pork is ground.

The cake is more enjoyable when dipped in Phu Quoc fish sauce, made from anchovies, chilli, lime and pepper.

The process of making the dumpling also needs careful techniques. The minced pork, shrimp and marinated green bean are fried with chicken eggs, said Chanh, noting that experienced cooks know how to manage the fire while frying the cake. Often, minced dried purple onion grown in Soc Trang’s Vinh Chau is put into the mix too, giving the cake a special fragrance.

Ingredients to make the cake's dumpling include green bean, pork, shrimp and others. Photo dienmayxanh.com

Banh cong is also used on alters to worship ancestors on the occasion of Tet and death anniversaries.

The cake is more enjoyable when eaten with fresh vegetables such as lettuce, mint leaves, basil, fish mint, and cabbage dipped in sour and sweet sauce.

“You can cut the cake into pieces and use these herbs and vegetables to wrap it before dipping. Doing so would give you an enchanted manor and an attractive experience you will never forget,” Chanh said.

A plate of fragrant and tasty 'banh cong'. Photo dulich.petrotimes

Trieu Thu Hoai, a tourist from Ha Noi, said that among many specialties of the Mekong Delta, banh cong in Soc Trang has a special ranking that helps to bring the province become one of the centres of Viet Nam’s culinary map.

“It is known as nosh, but I can eat the cake instead of rice without being satiated. I like the cake so much,” she said, advising that visitors and travellers to Soc Trang should not forget to enjoy to cake, particularly at its birthplace of Dai Tam Commune, “it will make you completely pleased.”

Hoang Lan

TITC
Từ khóa: banh cong, food specialties, Sóc Trăng, traditional hand-made rice cake

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Vùng Đông Nam Bộ: Phát triển du lịch sinh thái từ khu dự trữ sinh quyển 
Đa dạng sinh học ở Việt Nam: Thực trạng và các giải pháp
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC