Skip to content
Thứ 3, ngày 10/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Ha Tinh trio honored with place in list of Vietnam’s top culinary specialties

Ha Tinh trio honored with place in list of Vietnam’s top culinary specialties

Cập nhật: 05/07/2021

Ha Tinh Province’s Phuc Trach pomelo, Cu do candy and smelt-whiting fish salad have made the list of 100 special dishes and souvenirs compiled by Vietnam Records Association.

Smelt-whiting fish salad

Smelt-whiting fish salad is a dish unique to the central province's coastal areas like Loc Ha, Nghi Xuan and Thach Ha districts. The fish, found close to the coast, is thumb-sized with an average length of 13-18 centimeters and looks similar to goby.

Due to its firm, white sweet meat and availability almost through the year, smelt-whiting fish is a favorite with fishermen for making salads and grilled dishes.

To make a salad, prepare the fish by scaling and decapitating them, then slice their body vertically. Marinate the meat in lemon juice for 15 to 30 minutes before squeezing the meat to remove the liquid, and let it dry. Remember to keep the water for dipping sauce.

To make the dipping sauce, boil the squeezed water with lemon juice, chopped garlic, tomato, onion, peanut, and chilly until it thickens into a sweet-sour mixture.

When you eat, wrap the fish in rice paper with herbs, perilla leaves, lettuce, and sliced cucumbers.

Phuc Trach pomelo

Phuc Trach pomelo is a specialty of the mountainous district of Huong Khe. Huong Trach Commune in Huong Khe is considered the Phuc Trach pomelo capital and has 360 hectares of orchards. Each household owns up to two hectares on average and 50 to 400 trees.

The pomelo trees here are on average five meters tall and yield about 50 fruits a harvest season, though some even yield more than 100. The harvest season is in August-September.

Phuc Trach pomelo is sweet and sour, fragrant and juicy. It is popular around the country.

Cu do candy

Cu do candy is made from roasted peanuts and molasses. Once cooked, the candy is poured in a thin layer on top of rice crackers.

It is usually served with green tea, and is famous for its characteristic elasticity.

It is made in a number of places across Ha Tinh Province, but the most famous variety is from Dai Nai Ward near Phu Bridge. There is a saying in the province: "Cu do of Phu Bridge, buy it whenever you see it."

According to the Vietnam Records Association, the creation of the 100 specialties and souvenirs list is part of its efforts to promote the country’s culinary achievements.

Duc Hung

TITC
Từ khóa: Cu do candy, Hà Tĩnh, list of Vietnam’s top culinary specialties, Phuc Trach pomelo, smelt-whiting fish salad

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Vùng Đông Nam Bộ: Phát triển du lịch sinh thái từ khu dự trữ sinh quyển 
Trò chơi dân gian - nét đẹp Tết vùng cao
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC