Skip to content
Thứ 2, ngày 09/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Mac khen, an indispensable spice of ethnic groups in the northwestern region

Mac khen, an indispensable spice of ethnic groups in the northwestern region

Cập nhật: 26/07/2022

In Muong language, the name of mac khen is rather self-explanatory, describing the pungent, peppery smell of the spice. However, its fragrance compound is far more complex than pepper with an additional crisp, dry woodiness woven into green citruses. This makes mac khen a truly versatile spice that can elevate any dish, said Nga.

My Muong ethnic friend, Bui Thi Nga invited me to her home in Hoa Binh Province to enjoy dishes with mac khen, a speciality spice originating from the northwestern region of Viet Nam.

Mac khen, a specialty spice of the northwestern. Photo bachhoaxanh.com

“Mac khen can be coupled with chicken, red meat, lamb or pork. But my favourite pairing is with fish and seafood dishes given the pepper’s zesty, citrus scent, which is excellent at reducing unpleasant odours and lending these ingredients a bright, uplifting note. Cookers only then need to add a little bit of salt, fish sauce or soy sauce to get the food ready to be cooked,” she said.

During my stay at her home, she cooked a number of dishes for me. They included ca ro phi nuong mac khen (grilled tilapia with mac khen), thit lon rung xao mac khen (wild boar fries with mac khen), canh mang chua nau mac khen (sour bamboo shoots cooked with mac khen) and several others.

Fish with mac khen. Photo lamviet.net

She asked her husband to catch three tilapias (each weighing about 0.7-1kg) from a pond in front of her house.

“This fresh fish makes the dish tastier,” said Nga, adding that other ingredients include dried and fresh onions, chilli, citronella and herbs.

Nga told me to mince the ingredients and mix them with soy sauce, broth mix and fish sauce. Then, we put the herbs and citronella into the fish's belly for half an hour, before grilling it over wooden charcoal for another half an hour.

Roasted chicken with mac khen is a regular of visitors and travellers to Hoa Binh Province. Photo backhoaxanh.com

The dish was so tasty with a special aromatic flavour from the mac khen that it made my mouth water.

I’ve eaten grilled fish in other locations but fish soaked with mac khen is quite different because the dish here is more fragrant and sweet.

“In addition, the dish is very good for the digestive system as it helps to prevent intestinal diseases such as diarrhoea and indigestion,” said Nga.

The next day, Nga told me that she would fry wild boar with mac khen for me to try.

“The meat is available in my village’s market where hunters sell it every day,” she said.

Ethnic groups in Hoa Binh Province often treat their guests to grilled wild boar soaked in mac khen. Photo foodshownw.com

Nga and I went to the market to buy a kilogram of wild boar, which is minced with mac khen, garlic and some other ingredients.

The boar meat is cut into thin slices and soaked for 20 minutes.

Put two tablespoons of cooking oil in a pan over a big fire and fry the meat for 10 minutes. Then, add citronella, chili, broth mix and two teaspoons of fish sauce.

Nga told me to take out the fried boar meat onto a big plate and top it with mac khen.

The dish is so delicious that I thought I could eat it all but Nga said eating it with rice is more enjoyable.

On the last day of my stay, Nga cooked me sour bamboo shoot soup with chicken and mac khen. I was very impressed with the dish, as it blended the soft sourness of the bamboo with the sweetness of the chicken and fragrant pepper from mac khen.

Nga presented me with a bottle of mac khen seeds and gave me a recipe to cook these dishes at my home in Ha Noi.

She said all visitors and travellers to Hoa Binh Province should try these dishes.

Quy Duong

TITC
Từ khóa: ethnic groups, indispensable spice, Mac khen, northwestern region

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Vùng Đông Nam Bộ: Phát triển du lịch sinh thái từ khu dự trữ sinh quyển 
Đa dạng sinh học ở Việt Nam: Thực trạng và các giải pháp
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC