Skip to content

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/en.moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 18/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Introduction
  • /
  • Pho-licious

Pho-licious

Cập nhật: 06/04/2012

You will never find it in a museum but pho is one of Vietnam’s most sacred and tantalizingly beautiful forms of art.

Pho is the national dish of Vietnam and can be enjoyed from the northern boarder with China all the way down to the southern tip of Vietnam. Depending on location the experience can be very different but the fundamentals are always the same.

Pho is technically a noodle but the term is now firmly attached to a noodle soup served with herbs and bo (beef) or ga (chicken). Family recipes are abundant but staunchly guarded, passed down from mother-in-law to daughter-in-law (it is tradition for the daughter to move to her husband's home).

To a westerner, the subtle differences from one Pho shop to the next are near impossible to notice but locals will regale you with the differences particular to their province of origin. So far, all I have gathered is that Pho in Saigon is sweeter than Pho in Hanoi.

My favorite aspect of the phở experience is that each bowl boasts two artists, the cook and the consumer. Perched on a plastic stool and hunched over a squat plastic table I always look forward to adding the final touches to my favorite bowl of Pho, Pho bo tai chin (Pho with cooked and raw beef). At every table there are sliced chilies, young green kumquats, watery garlic sauce and viscous chili sauce begging to compliment your Pho.

It appears that most Vietnamese have their own specific Pho routine and so I set out to create my own. I always start by dipping a spoon into the broth for an initial probing taste.

After this inaugural sip, I proceed with one of the two routines that I am currently perfecting; the sweet routine or the sweet then spicy routine. The sweet routine calls for one or two green kumquats, a splash of the watery garlic sauce and a couple slices of chilies. The cornerstone of this routine is how you extract the sweet juice from the kumquat while avoiding their pesky seeds.

The trick is to squeeze the kumquat into your spoon and then use the side of the bowl to block the seeds, which are discarded in the obligatory trash bin under the table.

I love this delicious routine but sometimes I am in the mood to put a little more spice into my life. Hence, the sweet then spicy routine, where I squeeze one or two kumquats into my broth, eat about a third of the soup and then add a splash of watery garlic sauce and a spoon of viscous chili sauce.

The kick of the chili sauce yanks my sinuses through the remaining two-thirds of the delicious meal and gives me further justification to have a beer on hand to douse my tongue.

The dish itself is consumed with a spoon for the broth and chopsticks for the noodles and meat. This bi-utensiled approach adds yet another dimension to the Pho experience. After a few bowls of Pho, I was bothered by the fact that I consistently ended up fishing around a big bowl of broth for the remaining noodles and meat, cumbersomely slipping them from the soup with my chopsticks.

I quickly realized that I should utilize my spoon more in order to even out the distribution of broth to “stuff” throughout the meal, duh!

Above all else, Pho is a beautiful piece of art that the people of Vietnam have created and perfected.

There is truly nothing more Hanoian than enjoying a bowl of steaming Pho on the pulsating streets of Hanoi.

Randolph Lovelace III

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Thanh Hóa: Cầu Hàm Rồng
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Bảo vệ đa dạng sinh học tại Khu dự trữ sinh quyển miền Tây Nghệ An
Cà Mau - Điểm đến 2024
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC