Skip to content

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/en.moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 08/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • The amazing cuisine of Hoa Binh

The amazing cuisine of Hoa Binh

Cập nhật: 15/03/2022

Although Hoa Binh cuisine is somewhat similar to that of the Northwest mountainous region, it still has its own unique and unforgettable features that you won’t find anywhere else.

Cỗ lá

Cỗ lá is a unique tradition that represents the spiritual beliefs of the Muong people in Hoa Binh. Served on trays that are made from leaves, it consists of pork meat, liver, and intestines that are usually steamed, boiled, or grilled. All of which are often dipped in a special sauce consisting of salt, lemon, and dổi nuts – a special spice of Hoa Binh. In addition, there is also a special dish called "ngách lãi" that contains pig snouts, ears, and cheek meat mixed with salt, ginger, galangal, and pig brains. All are cleverly arranged on dong leaves and fresh banana leaves, which have been heated to keep the fresh taste. Co la is a must-have dish for the Muong people during special occasions such as funerals, weddings, housewarmings, and the traditional Tet holiday...

Bamboo tube rice

Regarding Hoa Binh’s specialties, bamboo tube rice is considered the most popular of them all. Cơm lam, or bamboo tube rice, is made from glutinous rice that has been soaked overnight, mixed with grated copra, stuffed into a bamboo tube, seasoned with coconut milk, and grilled on a wood stove. When the rice is well-cooked, the bamboo will then be separated, leaving us with a fine rice stick with the amazing smells of bamboo and coconut. The rice is usually dipped in sesame salt for the fullest taste.

Buffalo meat with river-leaf creeper

First, the buffalo meat will be shaved, then marinated with minced garlic, spices, and Indian ivy-rues, and simmered with riverleaf creepers and chopped chili. When the meat is tender enough, it will be taken out and enjoyed with rice, noodles, or sticky rice to make porridge with a unique sour taste. This is also used to help with colds or nausea after drinking alcohol.

Sour bamboo shoots and chicken

Sour bamboo shoots cooked with chicken raised in Lac Son is a dish that should not be missed when visiting Hoa Binh. The chicken chosen for this dish should not be too old or too young. It will be prepared first, then cut into pieces and marinated with bamboo shoots and other spices. When the spices are well-absorbed, the chicken will be simmered on a wood stove for about 1 to 2 hours until the bamboo shoots and chicken are tender, then finally, toasted doi nuts will be added.

Wild vegetables

Wild vegetables are usually served together with cỗ lá. Wild vegetables such as winter cherries, centella, banana flowers, and carica papaya leaves, etc., will be washed and cooked for 30 minutes. This dish is enjoyed together with a unique dipping sauce made from fried fish organs and fat, creating a greasy taste while maintaining the bitter, acrid, sweet, and fleshy taste of wild vegetables.

Minh Thu

TITC
Từ khóa: Cuisine, Hoa Binh Province, Northwest

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Vùng Đông Nam Bộ: Phát triển du lịch sinh thái từ khu dự trữ sinh quyển 
Đa dạng sinh học ở Việt Nam: Thực trạng và các giải pháp
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC