Skip to content

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/en.moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 08/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Culture - Heritage
  • /
  • The nostalgia of com the flavour of autumn

The nostalgia of com the flavour of autumn

Cập nhật: 27/10/2020

Autumn has arrived in Ha Noi with gentle breezes tenderly penetrating street corners, replacing the summer heat and scattering bunches of yellow leaves on the pavements.

People enjoy the tasty fragrance of com made in Vong Village, sold by a street vendor in central Ha Noi. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

It is also time for women from Vong Village in Dich Vong Ward, Cau Giay District to produce and sell their com (green sticky rice) - one of Ha Noi’s culinary specialities.

For most Hanoians, com and its related products made in Vong Village are among the capital’s most important flavours of autumn, packed full of nostalgia. It is a symbol of gastronomy and elegance due to its a signature colour, flexibility and flavour which com from nowhere else can compete with.

The delicate but fragrant green grains reflect the labour, love and passion of the rice growers and com producers. It seems to be able to deposit the essence of the earth, the heavens, the scent of sunshine and wind.

Com has a pure emerald green colour and faint flavour of young rice. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

Many have said staying in the capital without savouring cốm would be a major shortcoming of a Ha Noi experience.

How com comes to life

Legend has it that one autumn a thousand years ago when farmers in Vong Village were going to harvest their sticky rice, a storm came and caused huge damage to the crops.

The villagers tried to pick the remaining green rice from the storm-torn paddy fields and brought it home to stir fry.

Com is wrapped into two layers of lotus leaves so that it doesn't dry out. The lotus leaves' fragrant aroma will also help preserve the rice's colour and freshness. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

The rice became a newly-invented dish and had helped them survive through hard days. Through generations, locals added more skills during the processing of com until they found it tasted so good that it eventually became more perfect and even went beyond the village to win the favour of all the citizens.

Ever since then, villagers have made com every autumn when the green rice is ready to harvest.

To make com, villagers work hard from about 5am to pick green sticky rice jewelled with dew.

To make com, villagers start from bright and early in the morning. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

Skill and hard work are needed to make authentic com flat, lime-green, chewy, sticky and smell pleasant like the scent of green rice, so many of the makers have to learn how to make com from a very young age.

The speciality is sold by street vendors or in shops. It can also be found on the breakfast or buffet menu of many hotels in Ha Noi.

There are also com cakes - a Vietnamese must-have for happy occasions, including weddings and Lunar New Year.

Skill and hard work are needed to make good com. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

TITC
Từ khóa: flavour of autumn, green sticky rice, Ha Noi’s culinary specialities., Vong Village

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Vùng Đông Nam Bộ: Phát triển du lịch sinh thái từ khu dự trữ sinh quyển 
Đa dạng sinh học ở Việt Nam: Thực trạng và các giải pháp
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC