Skip to content
Thứ 3, ngày 01/07/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • News & Events
  • /
  • The salty odour of Tet in a coastal fishing village

The salty odour of Tet in a coastal fishing village

Cập nhật: 17/02/2021

In a coastal fishing village known locally as Ke Can, in Quynh Phuong Ward, Hoang Mai Town, in the central province of Nghe An, the celebrations for Tet (Lunar New Year) festival of the locals are quite different from other regions.

A corner of Quynh Phuong Ward (Photo: Duc Viet)

Villagers often pay grave-visiting trips on the last day of the lunar year. They flock to the cemeteries clean up and burn incense for their ancestors’ graves, and inviting them to join their families’ Tet celebrations.

They then head home to prepare a tray of offerings for ancestors as a tradition of all Vietnamese families on the last day of the year.

Local fishermen also prepare another tray of offering on the boats, which are previously cleaned up with aromatic water and decorated. The boats’ owners burn incense to thank the god of the sea for blessing them with prosperity, and pray for a new year with favourable weather condition and bumper catches.

While people in other regions may avoid having squid on the first day of the lunar new year because its ink is black – an unlucky colour, it is a favourite dish of Ke Can villagers during Tet. They often welcome guests to their houses during Tet with sea food such as shrimp, fish and squid, of which a pot of salty steamed fishes being indispensable.

A specialty in Ke Can is a roll comprising dried small-sized shrimp, which is cooked with cooking oil and molasses, sliced and fried pork, rice noodle, paper-thin sliced fried eggs, herbs such as coriander, star fruit, and green onions.

All of the ingredients are folded and wrapped together, and a slice of a roll is a picture of colour with the red shrimp, yellow fried egg, and green vegetables. The roll is dipped into homemade fish sauce, which is added with lemon, garlic, and chilli.

.Fierce competition among teams at the boat race on Mai Giang River (Photo: baonghean.vn)

The morning of the second day of lunar new year is the most anticipated time for many villagers, when the boat race on Hoang Mai River takes place within the framework of Con Temple Festival.

Since the middle of the first lunar month, participating teams start their practice on the river for the race.

On the competition day, the river is bustle with rowers and cheerers from 5 am. The 11 teams receive enthusiastic cheers from the festival goers and drummers.

For local people in Ke Can, a Tet festival without boat racing is not a complete Tet.

Their Tet celebrations run until the seventh day, or even the fifteenth day of the first lunar month. They then joyfully participate in the village’s traditional festival from the 19th to the 21st day of the month.

The festivals provide an opportunity for villagers and family members to gather together to celebrate the holiday spirit and enjoy the salty odour of the sea.

TITC
Từ khóa: coastal fishing village, The salty odour of Tet

Tin liên quan

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Ngày 21/3/2025, Thủ tướng Chính phủ chính thức phát động phong trào hỗ trợ vay vốn mua nhà cho người trẻ, tạo cơ hội sở hữu nhà, ổn định cuộc sống và thúc đẩy sự phát triển của thị trường bất động sản. Ngay sau đó, nhiều ngân hàng thương

Nâng niu những mảnh ghép văn hóa Cơ Tu

Tiếng kèn lá thánh thót tựa tiếng chim hót đưa du khách lạc vào không gian núi rừng hoang sơ. Trong bộ thổ cẩm truyền thống, già Bríu Pố (trú tại xã Lăng, huyện Tây Giang) bước ra, dẫn những người có mặt ở phố tây An Thượng (quận Ngũ

Đến với đất và người Thái Nguyên

Kon Tum khai thác tài nguyên độc đáo để phát triển du lịch

Du lịch cộng đồng tạo sinh kế bền vững cho đồng bào dân tộc thiểu số ở Lai Châu

Xem tiếp

Tin nổi bật

MB Dream Home – Hành trình ấn tượng đồng hành cùng người trẻ

Khai mạc Năm Du lịch Quốc gia – Huế 2025: Biểu tượng của sự đổi mới và phát triển dựa trên di sản

Net Zero: Góc nhìn từ chiến dịch “Giờ Trái đất”

Lan tỏa thông điệp sống xanh từ Giờ Trái đất

Khai mạc Ngày hội môi trường “Đà Nẵng xanh – Biển trong lành”

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Bảo vệ đa dạng sinh học tại Khu dự trữ sinh quyển miền Tây Nghệ An
Lợi ích của việc trồng và bảo vệ cây xanh - Giúp giảm thiểu ô nhiễm môi trường không khí ở Việt Nam
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Phương án quy hoạch và quản lý, sử dụng thắng cảnh Bàu Trắng - Bình Thuận
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC